úterý 6. října 2009

O kom Ústečané neví?

Týden pro duševní zdraví: V těch to dnech probíhá výstava ART BRUT v kostele sv. Vojtěcha. Dnes jsme tam byli se třídou na komentované prohlídce. Kromě paní Mašínové(která to má pod palcem) byli přítomni i dva ústečtí umělci, kteří zde mají vystavena také svá díla.
Prvním byl Jiří Štěpánek, jehož dva obrazy zaujaly většinu návštěvníků z našich řad, a druhý celosvětově uznávaný umělec atr brutu pan Zdeněk Koška(Košek).
Takový sympatický postarší pán, na ulici by vás určitě nijak nezaujal a určitě byste si neřekli, že tento člověk vystavuje a vystavoval svá díla v New Yorku, Talinu, Athénách, Paříži, Tokiu...
Pan Koška už od dětství trpěl schizofrenií, a tyto jeho díla vznika, když byla jeho nemoc v nejhorším stádiu... popisoval jeho průběh a sám ho dnes vystihl větou: "Buď skočím z okna nebo namaluju obraz" - tak maloval. Obrazy z této doby jsou spojené s astronomií a předpovědí počasí na konkrétní dny (jsou to vlastně jeho poznámky a výpočty) - musím říci, že se zdají opravdu až šílené.:) Jeho tvorba nezahrnuje ovšem jen tento typ maleb a kreseb.