pátek 20. února 2009

Být či nebýt... hrdý na své město?

Toť otázka... Ústí se prezentuje jako město kultury a sportu, ale je tomu opravdu tak? Jednou při hodině dějepisu nám pan profesor řekl: "Tak... a máme tu průmyslovou revoluci... urbanizace, industrializace...konečně vám budu moci názorné příklady ukazovat přímo z okna."
Druhý důvod, kvůli kterému je téma našeho města aktuální, je školní fotografická soutěž, momentálně s tímto zaměřením. Proto jsem jednoho pěkného víkendového dne šla svůj foťáček vyvenčit.:)
Do centra města moc nezajdu, a opravdu jsem se divila, co nám to okolo toho náměstí stihlo všechno vyrůst... byla jsem trochu zděšená a můj zánět spojivek (který jsem v tu dobu měla) se určitě kvůli té podívané alespoň o 3 dny prodloužil.
Že by osobní průvodce po vlastním městě? Pro zlepšení podívané by se možná více hodily brýle růžové... ale kdo říká, že přes černé nelze na svět koukat růžově, viďte?;o)Králíkárky ve sluneční lázni - jak poeticky to zní...:)Na focení je krásné, že si člověk všímá věcí, lidí a i maličkých detailů, po kterých si při obvyklém denním spěchu ani nevzdechne... Tohle krásné romantické posezení je například uprostřed Pařížské ulice úplně v nejvyšším patře. Tady naše město vypadá ještě idylicky...... avšak za dominantními architektonickými skvosty (dobrá, teď možná trošku přeháním) se tyčí průmyslová, okrajová zóna města...Ať jdete kdekoliv, na každém rohu jsou dělníci. Zkrátka všechny cesty vedou ke stavbě - jakékoliv. Tihle chlapíci na nás koukali z Mírového náměstí. Vypadá to, že asi dělají, novou střechu na věž.O dva rohy dále zase jiní páni dělníci jinou věžičku bourají... nebo se mi to jen zdá? Či chtějí jen poopravit Šikmou věž, která je na kostele Nanebevzetí panny Marie?Změna... zde je na obrovském lešení postavena další věžička. Že by Větruše? A že by se už nepropadala? Každopádně by to byla škoda, když nám k ní má v budoucnosti vést lanovka.Tři věže - z leva věž Přítomnosti, Budoucnosti a Minulosti...a ptáčci:)

Dva pěkné domy, kterými začíná Hrnčířská ulice... teď mě tak napadá, trochu vypadají jako z keramiky...