čtvrtek 5. března 2009

Jak je důležité míti svého "LELKA"

Každý má svého lelka, ať už si ho chytil, či ne. Na každého někde čeká a doufá, že vám začne chvíle býti dlouhá a zbývá už jen chvíle pouhá, než siho chytíte. Lelci jsou všude kolem nás, ale srdcem slepí lidé je nevidí, jsou pro ně neviditelní. Ani lidé oslepeni slzami ve svých očích je nevidí, jen doufají. Někdy stačí doufat, dlouhé chvíle... a dějí se zázraky.
Lelek je naděje, které přichází, když je nám nejhůře. Z neviditelné bytosti se stává naprosto hmatatelná, ale duší stále svá. Ačkoliv máte blažený pocit, lelka nelze chytit navždy. Musíte ho pustit a při přílišném objímání zjistíte, že už se ani chytit nedá. Sice ho držíte ve své náruči, ale on vás nevnímá. Svým srdcem lelka létá okolo a vypadá to, že teď zase nevidí on nás. Lelka nelze chytit, moc rád létá mezi ostatními lelky a miluje svou svobodu, volnost. Snad jen vyměnit jeho, za svobodu naší. Proplést si životy. Stát se lelkem. Být lelkem pro někoho druhého.
Chtěla bych být nadějí i potěšením pro svého lelka. Nechci, aby se můj první a milovaný lelek lekl, a utekl. Neumím létat, a přes slzy z jeho ztráty bych ho už nezahlédla... Můj lelek-naděje by se rozplynula.
Závěrečnou větu radši vynechám:), kdyby měl někdo-nějaký lelek zájem, můžu mu ji poslat...

Češtinářský význam:

"Chytat lelky..." - nic nedělat, jen tak koukat
Použití, př.: "Bez obav, vůbec ho nebudeš rušit, on stejně jen chytá lelky."
Synonymum: lelkovat


Z etymologického hlediska:
zdroj: www.viabalticainfo.org
Lelek = druh lesního ptactva
Jen velmi málo lidí se může pochlubit, že by lelka někdy vidělo. Jde totiž o druh nepříliš početný, podle posledních odhadů u nás žije nanejvýše 1200 hnízdících párů. Dále je lelek výhradně nočním živočichem, který přes den sedí podélně přitisknut na větvi a díky svému zbarvení podobnému kůře je téměř neviditelný. Na jeho přítomnost často upozorní jen jeho hlas, který může připomínat cvrčení krtonožky.