sobota 6. prosince 2008

Výlet do Prahy

S výtvarkou jsme jeli tento čtvrtek na výlet do Prahy, mrknout se na dvě výstavy (Čínská malba, Veronika Bromová) a užít si trochu vánoční atmosféry na Staromáku - to se moc nepovedlo, neboť byla jen zima a sníh nikde. Nejdříve to vypadalo, že kvůli zákeřnému méme nachcípání nepojedu, ale nakonec jsem to nějak přežila. Jsem ráda, bylo to pěkné a určitě zajímavé, zajímavá byla obvzláště fotografická výstava Veroniky Bromové.

ČÍNSKÁ MALBA
Zhang Xiaogang
Malba Zhang Xiaoganga (* 1958), je inspirovaná především vzpomínkami na jeho rodinu (rodinné dobové fotografie), ale také evropským surrealismem. Na jeho dílech se opakuje několik objektů - červená nitka, představující pokrevní pouto nejen mezi lidmi, ale také se všemi předměty a prázdnámi interiéry, které se se vzpomínkami na rodinu vážou, dále se objevuje rudé novorozeně a různě barevné skvrny (na obličejí, nábytku, předmětech, ale i v krajině)... Nejnovější jeho dílo vznikalo přímo pro galerii v pražském Rudolfínu, kde se celá výstava nachází. Obraz je přec celou stěnu jedné z výstavních síní. Vyobrazeny jsou zde všemožné létající bytosti - zástupci hmyzí říše, ptáci všeho druhu, duchové hmyzu, netopýři ale i barokní prdelatí pidi andělíčci.:-) Všechno tohle živé se slétává do jednoho místa na obrazu, kde jsou protržená oblaka a nacházíme zde obrovský prolétající roj. Vzhledem, že autor je Číňan, nemáme zde v om hleda žádný náboženský podtext(i před výskyt andělíčků) a máme se pouze jako autor radovat z množství barev a obrovského prostoru...
...musím uznat, že tohle je jeden z nejúžasnějších obrazů, které jsem ve svém životě viděla. Je to fakt bomba, ale chce to vidět naživo!!!
Fang Lijun
Fang Lijun (* 1963) je jeden z předtavitelů tzv. cynického realismu. V jeho obrazech zachycuje zkušenost ze svého dětství z období konce 80. let. Do firurálních scén zdánlivě harmonického klidu se nenapadně snaží skrých své reakce na domácí politické události.
Tenhle hošík je sám autor. Protože sám neměl typické čínské rysy, snažil se i malovat podobné lidi, kteří v Čině svým vzhledem společnost pobuřovali...
... konkrétním příkladem jsou tyto dvě netypické čínské krásky zachycené při absolutně obyčejné a nezajímavé a přirozené činnosti.
Feng Mengbo
Feng Mangbo (* 1966) od poloviny 90. let přeorientoval svou tvorbu k počítačově generovaným videosekvencím. Řada jeho prací často kritizuje cynismus pc her a využivé je jako svou inspiraci. Základem jeho obrazů je počítačově konstruovaná obrazová struktura dotvářená v reálu klasickou malbou. V nejnovějších se snaží do děl zapracovat i tradiční čínskou krajinu.
Tento obraz byl také malován na míru Rudolfinské výstavní síni. A je fakt dost dlouhej!;-)
A na závěr trošku čínské tradiční kaligrafie s prvky moderní pc grafiky a zachycením individuálním zápisků, obrázků a vzpomínek s osobního deníčku malíře.

Výstava: Galerie Rudolfinum, 25.9. - 28.12.2008