pátek 14. listopadu 2008

Ganguro...?:-D

Když se před necelými dvěmi lety objevil v ulicích mezi mládeží nový EMO styl, myslela jsme si (naivně), že nic horšího nás už potkat nemůže. Dnes, když jsem hledala něco málo na internetu k Japonsku, narazila jsem na TOHLE. Tak jsme si řekla, že byste neměli být o poznání těchto veselých dívek ochuzeni - a máte je tady. Trošku mi to připomíná emo v negativu... no... ještě si promyslím, zda změním svojí image, blonďatá už trochu jsem...:O)

Ganguro, doslova "černý obličej" je trend japonské módy mezi spoustou japonských dívek, který dosáhl vrcholu popularity od konce 90. let do let 2000 něco. Tento překlad se obrací proti Ganguru, protože většina lidí to vidí jako rasismus a srovnávají to s "blackface" kulturou na počátku 90.let v Americe. Ganguro byl fenomén specifický pro čtvrť Shibuya, asi 1 km vzdálenou od Harajuku. Není známo, kdo byly původně Ganguro girl, existují spekulace, že to byly dívky fascinované Janet Jackson a jinými americkými černošskými muzikanty neboo i supermodelkou Naomi Campbell.

Výchozí look se skládá ze zesvětlených vlasů, výrazného opálení, spojení bílých a černých očních linek, umělých řas, bot na platformě (většinou sandály nebo kozačky) a outfitů v jasných, světlých barvách. Dále jsou typické mobily pokryté samolepkami, minisukně, sponky s ibiškem, spousta náramků, prstenů a náhrdelníků. Extrémní následovnice trendů dokonce zesvětlují své vlasy do odstínu platinové blond, jsou ještě více opálené, nosí bílou rtěnku, vícebarevné pastelové oční stíny a nalepovací ozdoby u vnějšího koutku oka.
Zdroj textu: harajuku.blog.cz