sobota 21. listopadu 2009

Nobel Peace Prize for Nicolas Winton!!!

Zde je přivítání Nikolase Wintona v ČR:
http://www.wintonfilm.com/cs/nova_strana.php Přesto, že se všichni bojí emidemie prasečí chřipky, vzali nás, jako celou školu, do kina. Film s názvem "Síla lidskosti" v hlavní roli s Nicolasem Wintonem byl opravdu nezapomenutelný, dojemný, co se faktů týče otřesný, no... zkrátka to hnulo mým svědomím kvůli tomu, že konám málo dobra a všichni jsme si poplakaly.:)
Příběh je o anglickém chlapíkovi, který před 2.sv.v. v tušení, že přijde něco zlého, zorganizoval emigraci 669 židovských dětí z Čech a Slovenska do Anglie, kde pro ně našel pěstounské rodiny. To vše na vlastní triko, pod záštitou nikoho. Poslední vlak s nějvětším počtem dětí (cca 250), kterým měl odjíždět z Prahy 31.srpna 1939, však do Anglie nedorazil, protože Němci odjezd vlaku zpozdili. 1.9.1939, po vyhlášení války, odvezli Němci celý transport židovských dětí včetně rodin, které se s dětmi na nádraží přišli rozloučit, do koncentračních táborů.
Sir Nikolas Winton to vzal za svou prohru a o svém skutku mlčel. Celých 50 let. Když jeho manželka našla všechny dokumenty týkající se záchrany 669 židovských dětí ve starém kufru na půdě, dala vše do televize. Sir Winton se v televizní show poprvé po 50ti letech setkal s některými z tzv. Wintnových dětí, kterým kdysi zachránil život.
A vše se to rozjelo, film Síla lidskosti získal mnohá ocenění, Nikolas Winton získal anglický šlechtický titul, od tehdejšího p. prez. Havla řád T.G. Masaryka, a spoustu dalších...
Avšak Nobelovu cenu nikdy nezískal, ani nebyl nominován!
Proto se rozjela veliká akce petic, podpisů, dopisů. Cílem je, aby NC získal při nejbližší příležitosti, jako dar k jeho již oslaveným 100. narozeninám!

Největší Wintonovo problém nyní je, zda udělá testy na řidičák, neboď mu ho minulý měsíc sebrali za překročení povolené rychlosti. Jeho slova zněla: "Co já budu dělat těch pět let, když nenapíšu ty testy?!"
V Anglii je vrchním ředitelem organizace pro seniory nebo jak je správný název. Nechal vybudovat mnoho domovů důchodců, a když se ho jeden z novinářů optal, zda už nechce začít využívat svých zařízení a služeb, odvětil: "Jako já? Ve svém věku?!"
Jeho životním krédem je: "Každých 20 minut se alespoň jedenkrát zasmát."
Tak smích asi opravdu prodlužuje život.

Žádné komentáře: